Laat je inspireren door
onze blogartikelen

Langdurig effect
Verandering gegarandeerd
Uniek helend proces
Persoonlijk en liefdevol
9,2
Hoge klantscore
Zaterdag 08 april 2017

BLOG 4 VAN DIEPE ANGST NAAR VERTROUWEN

Wat houdt je af van geluk en succes?

Ik ontwikkelde me in mijn werk als trainer en stond voor groepen, nog steeds met het zweet in mijn handen. En toch zag ik het mezelf wel helemaal doen. Maar wat hield mij nou toch zo tegen? In ieder geval heel veel angst. Ik las boeken van Roy Martina over het ware zelf en dergelijke en ik voelde aan alles dat ik méér in me had dan wat ik liet zien. Ik kreeg in die tijd onze tweede, een heerlijk rossig, lief en zacht, mannetje en twee jaar later ons derde kindje. Een pittig klein prachtig donkerharig meisje. Wat waren we blij met deze schoonheden van kinderen van wie we zielsveel houden. Wat zijn kinderen toch mooi! En: wat vormen zij tegelijkertijd ook een spiegel.

Ondertussen ging het minder goed met mijn gezondheid. Ik was heel vaak moe, had geen of weinig energie en had een schildklierprobleem ontwikkeld. Een te traag werkende schildklier. In alles was ik een zeer bezig type: mijn werk in Eindhoven, drie kinderen, man, feestjes, verjaardagen, vrienden en veel vakanties in de natuur met bergen en zee.

Ik koos ervoor vrijwillig weg te gaan tijdens een reorganisatie.  Spannend.

Onbewuste blokkades

Ik was zo benieuwd geraakt in wat mij nou tegenhield om helemaal mezelf te zijn, om in mijn kracht te gaan staan en mijn grootsheid te leven. Ik koos voor een NEI-opleiding. Ik ontdekte dat er verschillende manieren zijn, om zaken die in ons onderbewustzijn opgeslagen zijn, aan de weet te komen. De NEI-methode is er één van. NEI staat voor Neuro EmotioneleIntegratie. Jarenlang heb ik ermee gewerkt en ik gebruik nog steeds de belangrijkste technieken. Met name op het gebied van emoties en het loslaten daarvan via bepaalde ademtechnieken.

 

Als je doet wat je altijd gedaan hebt,
krijg je wat je altijd gekregen hebt

Albert Einstein

Een andere hele belangrijke techniek die ik ontdekte om onbewuste zaken bewust te krijgen is de techniek van de representatieve waarneming. Beter bekend onder de noemer: Familie- en Organisatieopstellingen. Dit wordt ook Systemisch Werk genoemd.

Eén ervaring doet meer
dan duizend woorden

Zo ontdekte ik in de allereerste familieopstelling die ik zelf onderging, dat mijn onrust, die ik vaak niet stop kon zetten, te maken had met het vroege overlijden van mijn opa, de vader van mijn moeder. Ik heb eerder in dit boek verteld dat hij overleed op 42-jarige leeftijd. Mijn moeder was toen tien jaar.

Nu weet ik, vanuit de theorie, maar nog veel meer vanuit onze eigen Ynnergy-praktijk, wat een impact dit vroege overlijden van een ouder heeft op een kind dat achterblijft. Het is één van de ergste dingen die je als kind kan gebeuren; het verliezen van één van de ouders. De basis valt weg. Je voorbeeld valt weg. De relatie van de andere ouder valt weg en deze komt alleen te staan, met zijn of haar vaak grote verdriet. Het is zo’n groot verdriet waarvan nog maar weinigen de impact inzien. Het kan een mensenleven bepalen. Laatst nog kwam ik een boek hierover tegen van Mieke Ankersmid (2002): Verlaat Verdriet. Een prachtige titel over verdriet dat is opgeslagen in een lichaam. Het refereert naar pijn die er nog zit vanuit een kinderleven waarin er iets traumatisch is gebeurd en waarvan pas later duidelijk wordt wat de impact ervan was.

In die tijd dat mijn opa kwam te overlijden, en een gezin met zestien kinderen achterliet, was er weinig ruimte voor emoties. Er was geen geld, dus iedereen moest zo snel mogelijk aan het werk. Het is dan letterlijk overleven.

Ik kwam erachter dat mijn moeder dit diepe verdriet nooit goed heeft kunnen verwerken. Zij en haar vader waren gek op elkaar. Mijn moeder was altijd heel positief ingesteld, opgewekt en attent. Toch heeft zij haar diepste emoties nooit echt aangekeken en waarschijnlijk ook niet kunnen aankijken. Er was geen ruimte voor. Ze heeft ook nooit het voorbeeld gekregen en niet geleerd, hoe met dit diepe verdriet om te gaan.

Toen ik geboren werd, zelfs al toen ik verwekt ben, heb ik dit als hooggevoelig persoon aangevoeld. En ik heb gezegd in mezelf: “Kom maar mama, met jouw verdriet, ik draag het wel voor jou.” Dit is wat kinderen doen. Kinderen willen dat het goed gaat met hun vader en moeder. Dus op het moment dat er iets van een niet verwerkte emotie is bij één van de ouders, nemen de kinderen het als vanzelfsprekend over. Dit is de magische liefde van een kind. Een kind dat alles wil doen om te zorgen dat papa en mama het fijn hebben. Vooral de hooggevoeligen onder ons, doen dat. Ze willen dat het goed gaat met en tussen hun ouders en dragen de emoties voor hen. Maar het lost niks op. Sterker nog; mensen hebben er alleen maar heel veel last van in hun leven.

Oorzaak van mijn onrust was het verdriet van mijn moeder dat ik met me meedroeg, zonder dat ik het zelf wist. Ik moest vaak heel hard huilen, dan was ik weer even wat rustiger, maar de onrust kwam en ging en kwam steeds weer. Ik ben zo blij dat ik hier ooit achter ben gekomen. Nu kan ik zeggen dat ik een hele diepe innerlijke rust heb kunnen ontwikkelen, die van mij is. Een basis waar ik altijd terug naar toe kan. Ik weet wie ik ben en wat van mij is. Dat is het enige waar ik helemaal verantwoordelijk voor ben. Naast mijn kinderen natuurlijk, waar ik als ouder voor een groot gedeelte nog verantwoordelijk voor ben.

Met allerlei technieken rondom loslaten, heb ik dat wat niet van mij was, maar van mijn moeder, los kunnen laten. God dank! Nu kan ik tenminste mijn eigen leven leiden. Ik ben zielsgelukkig en leef een rijk leven. En ik ben er zo van overtuigd dat loslaten wat niet van jou is de weg is naar geluk. Ik ervaar het wekelijks in onze groepen.

Als je je hier enigszins in herkent : schroom niet om contact op te nemen voor een gratis kennismakingsgesprek bij Ynnergy
of
Lees meer in gratis ebook Aan het roer van jouw leven 

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken door op 'Instellingen' te klikken. Als u akkoord gaat klikt u op 'Alle cookies toestaan'.