Laat je inspireren door
onze blogartikelen

Verandering gegarandeerd
Persoonlijk en liefdevol
Uniek helend proces
Langdurig effect
9,2
Hoge klantscore
Donderdag 13 april 2017

BLOG 5 EMOTIES LOSLATEN, BEVRIJD JEZELF

Eén ervaring doet meer dan duizend woorden

Tientallen ervaringen veranderen een mensenleven

Veel mensen weten nog heel weinig over emoties. Vastgezette emoties in het lichaam kunnen veroorzakers zijn van veel pijn, ziekten en niet gewenst gedrag.
Zo ontdekte ik in de allereerste familieopstelling die ik zelf onderging, dat mijn onrust, die ik vaak niet stop kon zetten, te maken had met het vroege overlijden van mijn opa, de vader van mijn moeder. Hij overleed op 42-jarige leeftijd. Mijn moeder was toen tien jaar.

Nu weet ik, vanuit de theorie, maar nog veel meer vanuit onze eigen Ynnergy-praktijk, wat een impact dit vroege overlijden van een ouder heeft op een kind dat achterblijft. Het is één van de ergste dingen die je als kind kan gebeuren; het verliezen van één van de ouders. De basis valt weg. Je voorbeeld valt weg. De relatie van de andere ouder valt weg en deze komt alleen te staan, met zijn of haar vaak grote verdriet. Het is zo’n groot verdriet waarvan nog maar weinigen de impact kunnen bevatten. Het kan een mensenleven bepalen. Laatst nog kwam ik een boek hierover tegen van Mieke Ankersmid (2002): Verlaat Verdriet. Een prachtige titel over verdriet dat is opgeslagen in een lichaam. Het refereert naar pijn die er nog zit vanuit een kinderleven waarin er iets traumatisch is gebeurd en waarvan pas later duidelijk wordt wat de impact ervan was.

In die tijd dat mijn opa kwam te overlijden, en een gezin met zestien kinderen achterliet, was er weinig ruimte voor emoties. Er was geen geld, dus iedereen moest zo snel mogelijk aan het werk. Het is dan letterlijk overleven.

Ik kwam erachter dat mijn moeder dit diepe verdriet nooit goed heeft kunnen verwerken. Zij en haar vader waren gek op elkaar. Mijn moeder was altijd heel positief ingesteld, opgewekt en attent. Toch heeft zij haar diepste emoties nooit echt aangekeken en waarschijnlijk ook niet kunnen aankijken. Er was geen ruimte voor. Ze heeft ook nooit het voorbeeld gekregen en niet geleerd, hoe met dit diepe verdriet om te gaan.

Toen ik geboren werd, zelfs al toen ik verwekt ben, heb ik dit als hooggevoelig persoon aangevoeld. En ik heb gezegd in mezelf: “Kom maar mama, met jouw verdriet, ik draag het wel voor jou.” Dit is wat kinderen doen. Kinderen willen dat het goed gaat met hun vader en moeder. Dus op het moment dat er iets van een niet verwerkte emotie is bij één van de ouders, nemen de hooggevoeligen kinderen het als vanzelfsprekend over. Dit is de magische liefde van een kind. Een kind dat alles wil doen om te zorgen dat papa en mama het fijn hebben. Vooral de hooggevoeligen onder ons, doen dat. Ze willen dat het goed gaat met en tussen hun ouders en dragen de emoties voor hen. Maar het lost niks op. Sterker nog; mensen hebben er alleen maar heel veel last van in hun leven.

Oorzaak van mijn onrust was het verdriet van mijn moeder dat ik met me meedroeg, zonder dat ik het zelf wist. Ik moest vaak heel hard huilen, dan was ik weer even wat rustiger, maar de onrust kwam en ging en kwam steeds weer. Ik ben zo blij dat ik hier ooit achter ben gekomen. Nu kan ik zeggen dat ik een hele diepe innerlijke rust heb kunnen ontwikkelen, die van mij is. Een basis waar ik altijd terug naar toe kan.

Met allerlei technieken rondom loslaten, heb ik dat wat niet van mij was, maar van mijn moeder, los kunnen laten. God dank! Nu kan ik tenminste mijn eigen leven leiden en sta ik aan het roer van mijn leven. Dit is voor iedereen mogelijk als je maar de weg naar binnen durft te gaan bewandelen. Het vraagt af te dalen naar je onderbewustzijn, omdat 90% wordt gestuurd vanuit je onderbewustzijn. Als je het allemaal al had geweten, had je het toch allang veranderd. Vrijheid: een zegen in het leven.

In de volgende blogs zal ik dieper ingaan op emoties en wat handig is om daarover te weten.

Mocht je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd zijn geraakt in het loslaten van emoties neem dan vrijblijvend contact op via www.ynnergy.nl

of

Lees mijn gratis e-book 

Ik wens je een fijne dag.

Hartelijke groet Maries Ligtvoet

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken door op 'Instellingen' te klikken. Als u akkoord gaat klikt u op 'Alle cookies toestaan'.