Laat je inspireren door
onze blogartikelen

Langdurig effect
Verandering gegarandeerd
Uniek helend proces
Persoonlijk en liefdevol
9,2
Hoge klantscore
Woensdag 19 april 2017

BLOG 6 DE KRACHT VAN DE MIND

Ik ben een gevoelsmens. Veel dingen voel ik aan en in. Heel gemakkelijk. En dan is er iets ongelofelijk belangrijks wat ontwikkeld mag worden, namelijk: Het Denken. Mijn man is al begonnen dit tegen mij te zeggen toen ik er alleen nog maar weerstand op had. Als ik me ‘lekker voelde’, had ik echt niks anders meer nodig. Maar daarin schuilt nu juist het probleem. Ik voelde me ook vaak niet lekker en werd dan overspoeld door allerlei emoties waarvan ik niet wist van wie ze waren en waarom of waar ik dat voelde.

In de hele ontwikkeling die ik tot nu toe gegaan ben, is dit misschien wel mijn grootste ontwikkelingssprong geweest. Het inzicht in mijn denken en wat de gevolgen daarvan zijn.

Vanuit NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren, maar ook de inzichten die Byron Katie me gaf vanuit ‘The Work’ en vanuit mijn eigen ervaring, begon ik steeds meer te geloven dat aan ieder gevoel, denken vooraf gaat!

Als je denkt: ‘Ik ben niets waard!’, dan voel je je ook niets waard. En dan voel je je hoogstwaarschijnlijk niet erg lekker.
Als je denkt: ‘Ik ben goed bezig’, dan voel je je waarschijnlijk voldaan en energiek.

Ik weet vrij zeker, dat velen van degenen die dit lezen, hier nog eens ernstig over na willen denken of dit echt wel zo is. Neem je tijd ervoor en ga het maar ontdekken.

Ik ben me meer en meer bewust geworden van de kracht van ons denken. Jan, mijn man, had in zijn studie NLP-practitioner en -master en aansluitend de TCC-studie Transformational Coaching & Counseling, een leraar bij wie hij ‘aan zijn lippen hing’. Dat op zich is al opmerkelijk, omdat ik met een zeer eigenwijze man getrouwd ben. De Belg Eric Schneider, zijn leraar, was één van de drie personen die NLP vanuit Amerika naar Europa heeft gehaald. NLP is niet een kunstje wat we kunnen leren, wat overigens bij sommige instituten wel zo voorgeleefd wordt. Nee, NLP is een grondhouding waarmee we als we het echt toepassen, de wereld op een open, milde en minder oordelende manier kunnen waarnemen. 

Eric zei vaak, en altijd met zijn prachtige Belgische accent:

“It’s all in the mind, what else…”

Als het denken dan een belangrijke basis vormt voor onze geluksbeleving, dan is het zeer interessant om na te gaan of we ons denken kunnen beïnvloeden?

JA, zeg ik, vanuit de grond van mijn hart. Dat is zeker mogelijk.  En ik ga je een voorbeeld geven. En ook hier weer is bewustwording van wat je denkt de sleutel. Anders kun je het namelijk niet veranderen.

Op één van mijn Qigong trainingsweken tot Qigong-instructeur, kregen we de zogenaamde Wallsquat-oefening. Dit is een oefening waarbij je je wervelkolom traint en waarbij je tegelijkertijd de vloeistof die rondom de wervelkom stroomt in beweging zet. Een hele mooie oefening om jezelf sterk en gezond te maken. En ook met een zeer positieve invloed op het hele centrale zenuwstelsel, doordat je de vloeistof in beweging brengt.

Je staat met je neus tegen een muur, the Wall, en je maakt op een bepaalde manier een kniebuiging helemaal naar beneden en van daaruit weer omhoog. De opdracht was om die 100 keer te doen. De eerste dagen was ik daarmee bezig en ik was echt enorm aan het worstelen. Het lukte me met veel moeite om vijf keer achter elkaar deze beweging te maken. Ik werd mij bewust van mijn gedachten: “dat het zwaar en heel moeilijk was”, “dat ik dit niet kon”, “dat dit niks voor mij was”, “dat het te zwaar was”.

De volgende ochtend nam ik me voor om dit denken niet toe te laten. Ik geloof niet in het uitschakelen van het denken maar wel in een bepaalde focus van het denken. Ik liet de negatieve gedachten simpelweg niet toe. In plaats daarvan focuste ik mij op iets anders, namelijk: “Hoe kan ik maximaal ontspannen?” en “Hoe houd ik mijn aandacht totaal in mijn lichaam door maximale focus daarop?”

En jawel! 100 keer maakte ik de Wallsquat met gemak!

Daarna zwabberde ik wel naar de ontbijttafel omdat mijn beenspieren dit totaal niet gewend waren, maar dat herstelde wel weer. Dit was een ware overwinning voor mij. En wat is dit een voorbeeld van hoe je gedachten je kunnen belemmeren. Maar dus ook hoe gedachten zo ook voor je kunnen werken.

Ik geloof dat dit voor alles in het leven zo geldt. De kracht en tegenkracht van onze gedachten worden enorm onderschat. Ik geloof werkelijk dat hier een belangrijke basis ligt voor een gelukkig leven.

BEWUSTWORDING

Omdat ook 90 % van onze gedachten in ons onderbewustzijn zitten, weten we niet precies wat we allemaal denken en wat ons tegenhoudt. Als je het namelijk had geweten had je het allang veranderd. Bewustwording van wat er in je onderbewustzijn allemaal gebeurt, wat je allemaal denkt,  is dus de belangrijkste weg die je mag gaan als je zaken in je leven wilt veranderen. 
Al die onbewuste overtuigingen en gedachtenpatronen: Ze zitten opgeslagen in al je cellen. Je kunt jezelf bevrijden.

Mocht je na dit blog interesse hebben in een vrijblijvend kennismakingsgesprek omdat jij werkelijk blijvende verandering wilt in je leven ben je van harte welkom. Meld je hier aan.

òf

Lees mijn gratis ebook Aan het roer van jouw leven

 

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken door op 'Instellingen' te klikken. Als u akkoord gaat klikt u op 'Alle cookies toestaan'.