Rouwverwerking

Rouwverwerking bij overlijden, ziekte, echtscheiding of verlies

Als mens wordt je vroeg of laat geconfronteerd met een verlies. Dat kan zijn het overlijden van een dierbare, een scheiding, een ernstige ziekte of je verliest onverwachts je bedrijf of de baan die je tot voor kort zekerheid gaf. Een verlies raakt je in de kern van wie je bent. Het kan je leven op de kop zetten. Afscheid moeten nemen van datgene dat je kent is niet wat je wilt. Uit liefde voor dat wat er is en wat jij kent voelt rouwen als de tegengestelde beweging. Het is dus logisch dat je verdriet ervaart als een dierbare of iets dierbaars uit je leven verdwijnt. Leer dus omgaan met je verdriet. Stop gevoelens niet weg. Leer omgaan met je emoties!

Als je rouwt ben je verdrietig, maar er kunnen nog veel meer emoties en gevoelens bij komen kijken.

  • je kunt het niet geloven, het gemis is enorm
  • je hebt vragen over leven en (leven na) dood
  • je voelt je wanhopig en machteloos
  • je kampt met schuldgevoelens
  • je bent boos en verdrietig
  • je hebt last van vermoeidheid
  • je hebt lichamelijke problemen zoals maag,- en of darmklachten
  • je hebt ademhalingsproblemen, keel-en of longklachten
  • je voelt je bang, eenzaam en verward
  • je bent hyperactief of voelt je juist verdoofd en trekt je terug

Leven en dood horen bij elkaar. Onze samenleving is echter zoveel meer gericht op het leven dat de dood en rouwverwerkingsprocessen niet meer doorgegeven worden in de generaties. We hebben het vaak simpelweg niet geleerd van onze ouders.

Rouwen kent iedereen en is van alle tijd. Toch is ieder rouwproces uniek. Er is geen ’vaste’ reactie op verlies. Er is ook geen vaste manier om gelukkig te zijn. Er zijn wel fasen waar je doorheen gaat, waarin je leert te leven met het verlies of zoals wij zeggen; er mee om leren gaan. De bewustwording hiervan kunnen handvatten zijn die ons helpen grip te krijgen op onze emoties en verschillende lagen hierin. Lees hier meer over op de pagina Omgaan met emoties.

Loslaten van datgene dat je kent en toegroeien naar het nieuwe is de oefening. De ander of het werk is immers fysiek weg. De verbinding er mee is niet verloren. Wij gaan er van uit dat de mens veel meer is dan zijn of haar fysieke lichaam. We voelen of ervaren vormen van contact ook al ‘denken we of weten we’ dat deze persoon er niet meer is. Onze mentale vermogens schieten tekort bij het willen begrijpen van deze ervaringen. Contact hebben met overledenen is dus zeker niet uitgesloten.

“Wilt u meer informatie over *Rouwverwerking* neem vrijblijvend contact met ons op.”

Ben je aanvullend verzekerd dan is vergoeding mogelijk. Vraag naar de zakelijke mogelijkheden als je een opleiding of traject via de werkgever wilt.

Ervaringen met rouwverwerking:

"Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de nabestaanden die een partner heeft verloren, aangeeft het gevoel te hebben dat de ander op één of andere manier nog aanwezig is, waarbij de helft zegt dit ook zintuiglijk te voelen (‘Ik zag haar plotseling voor me’, of ‘Ik hoorde zijn stem’, of ‘Ik rook ineens haar parfum’). Ook als je die waarnemingen niet hebt, kan er een subtiele vorm van contact zijn, bijvoorbeeld via dromen over de overledene .- BvdW

 

"kunnen rouwen is (door) kunnen leven "