Van thrill seeking naar rust en stabiliteit

Thrill seeking is de term voor uiterlijk gedrag van risico’s nemen. Dit kan betrekking hebben op avontuur zoeken in je werkend leven of in vakanties. Echter ná elke uitdaging dient er weer een andere te komen! Bergbeklimmen kan zover doorgaan totdat je uiteindelijk op de ‘K2’ komt te overlijden. De omgeving zal zeggen ’mooie dood’ die past bij hem of haar en in een bepaalde zin is dat natuurlijk ook zo. Vreemdgaan is een veelvoorkomende thrill. Een ander kader waarin het zich openbaart is bijvoorbeeld zakelijk waarbij het ene idee nog groter of extravaganter dient te zijn als het vorige; goed is voor jou niet goed genoeg.

Onderliggende oorzaak: De vraag die dit gedrag oproept is, welke intentie heb je er mee? Bewust en vooral onbewust! Vanuit systemisch bewustzijn en familieopstellingen wordt thrill seeking gekoppeld aan vader of de relatie met vader. Interessant is dat cliënt bewust vaak helemaal geen ervaringen of logica hierin kan ontdekken in de relatie met vader. Deze was bijvoorbeeld goed en warm. ‘Mijn vader ging niet vreemd, hij deed geen rare dingen. Wel was hij  risicovol aan het ondernemen!’ De onderliggende dynamiek bij thrill-seeking blijkt uit de ervaring en vanuit de theorie altijd het gebrek aan innerlijke rust te zijn. Of je nu met een ander dan je partner seks hebt, avontuurlijke grenzen verlegt en de adrenaline door je lijf voelt gieren, positieve stress of deadlines jouw agenda laat vullen of zakelijk steeds grotere risico’s aan het nemen bent.

Een citaat: ‘Geleidelijk wordt duidelijk hoe ik de inzichten mee kan nemen naar mijn dagelijks leven. Ook al word ik nog steeds heel erg gelukkig van flirts, scharrels en orgies, het geeft me vaak niet de emotionele diepgang die ik op dit moment zoek en bij mijn partner wel vind. Adrenalinekicks en thrill seeking zijn de pieken, die tot voor kort werden afgewisseld met dalen van negatieve gevoelens. De conclusies zijn dat ik me niet schuldig hoef te voelen als ik iets niet kan, dat ik me niet hoef te schamen als ik iets verlang of eerlijk ben, ik mag ontspannen en me laten dragen door mijn omgeving en dat weinig méér dan genoeg is. Dit is nieuw voor mij. Ik moet er nog erg aan wennen.

Nu ik die schaamte, angst en schuld niet meer ervaar, zijn de piekmomenten nog wel leuk, maar niet meer noodzakelijk om mijn leven leuk te houden. Ze zijn hun functie een beetje verloren en voegen minder toe dan eerst. Dit zegt niet dat ik ineens niet meer polyamoreus wil leven. En het zegt ook niet dat de uitspattingen allemaal verleden tijd zijn (de balans moet nu natuurlijk niet doorslaan naar de degelijke of saaie kant). Ik ben geen watje en wil niet soft zijn. En dit is ook niks ten nadele van de mensen die ik in die pieksituaties tref; ze zijn allemaal lief en leuk en perfect zoals ze zijn. Maar ik zoek nu een andere invalshoek door het niet meer bij een ander te zoeken maar bij mijzelf: een manier van leven met wat meer rust en stabiliteit en veiligheid. Met het geluk in de kleine dingen zien en ervaren. Ik ben bezig met lichaamsgericht werk, ben nu meer gericht op een leven van innerlijke rust en daarbinnen een warm bad van intensiteit en uitdaging. De relatie met mijn kinderen is gebaat met mijn duidelijkheid. De ondernemer in mij kijkt nu als het ware vanuit een andere bril naar mijn doelgroep en product’.

Voor meer inzicht en bewustwording:
Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op jan@ynnergy.nl

"Less is more "