bevlogen en
liefdevol

helende opstellingen
blijvende verandering
persoonlijk en liefdevol
ruim 25 jr ervaring
9,3
Hoge klantscore

Jan

Directeur
Jan

Ik ben systemisch adviseur en opleider persoonlijk leiderschap binnen Ynnergy. Personen en organisaties help ik te groeien door de kern en de oorzaak van problemen op te delven en te transformeren. Hierdoor krijgen deze meer energie en verbetert de communicatie en de samenwerking. Als bouwkundig ingenieur, ontwerper, interim-manager en musicus heb ik in mijn rol van systemisch adviseur in kernzaken al vele honderden mensen in vervoering en naar transformatie gebracht. Hetzij met een passend inzicht of advies, toegepaste logica of gevoelig vioolspel tijdens een familieopstelling of als concertmeester tijdens het spelen van ‘Erbarme Dich’ in de Matthäus Passion. In de samenwerking met mijn vrouw, pedagoog Drs. Maries Ligtvoet vormen persoonlijke, relationele en zakelijke problemen en uitdagingen mijn levenspad.

Interview met Jan door Peer de Graaf bij bookpresentatie 'Soft skills'

Ik wist echt niet wat ik wilde..

Als kind was ik vrij, speels en open tot het moment dat ik naar school ging en dingen moest doen die ik niet wilde. Ik kon er het nut niet van inzien. Dromen was mijn uitvlucht, vooral tijdens de les. Gelukkig was er veel tekenles en handvaardigheid op school. Ik ging met zeven jaar vioolspelen net als mijn vader. De onzekerheid groeide met de jaren want mijn vader kon dat toch beter. De lol was er voor mij helemaal af toen ik echt moest gaan leren op de middelbare school. Met een VWO advies op zak, zakte de moed mij in de schoenen en tijdens de brugklas voelde ik mij nergens thuis. Dit resulteerde in een langer periode op verschillende scholen waar ik niet geïnspireerd werd iets te leren. Gaande weg werd ik onzekerder over mijzelf, over wat ik wilde en met 28 jaar werd ik depressief en ziek. Emotioneel lichaamwerk bij centrum Venwoude heeft mij weer aardig in de richting gebracht. Toch zou het tot mijn 40e duren voordat ik echt lekker in mijn vel zat
Vaak heb ik gedacht mijzelf te laten testen door een psycholoog op ADD maar voelde; ‘Er is niets mis met mij, maar alles met de wereld!’ Gelukkig heb ik nooit pillen geslikt om symptomen te onderdrukken, zelfs nooit softdrugs gebruikt om de vergetelheid te zoeken. Het was geen makkelijke, maar vaak een eenzame weg.

Van bouwkundige naar opleider Persoonlijk Leiderschap..

Al tijdens een MBO studie sprong mijn hart op van lessen ’Geschiedenis van de Bouwkunst’. Na het HBO te hebben doorlopen, werd een latere studie architectuur het uiteindelijk toch ook niet voor mij. En conservatorium zou mij van mijn vrije spel en improvisatievermogen afbrengen, dacht mijn vioolleraar en hij had gelijk. Pas in mijn huwelijk met Maries en in het vaderschap van drie kinderen ontdekte ik pas mijn ware bestemming. Persoonlijke ontwikkeling en vooral ‘om te worden wie je in wezen bent’ werd mijn roeping! Met een moeder als Astrologe, geïnspireerd door de Antroposofie en begiftigd met een sterke intuïtie in combinatie met een logisch verstand, zag ik overal wel de zin van in en wilde snappen en ervaren wat en waarom iets gebeurt. Mijn huwelijk liep niet op rolletjes en ik wilde vooral mezelf beter leren begrijpen. Vele Post HBO studies en meer inhoudsdeskundigheid ten spijt, had ik nooit gedacht dat de keuze tot persoonlijke ontwikkeling mij zou brengen waar ik nu als adviseur en opleider sta. Ik weet nu beter en deel graag mijn kennis en ervaring. 

Om mijn persoonlijke groei en ontwikkeling in te zetten, studeerde ik o.a. NLP, Coaching & Counceling bij Eric Schneider in België. Later vond ik vooral in het systemisch werken, met Familie- en organisatieopstellingen in combinatie met NLP, mijn grote vervulling. Mijn gevoeligheid en het innerlijk weten rondom oorzaken achter problemen en dieper liggende redenen achter gedrag, kreeg hierdoor handen en voeten. Zo ontwikkelde ik mijn eigen handvatten en tools. Het bouwen aan mensen en daardoor aan organisaties maakte de cirkel van een aanvankelijke ‘projectmanagement’ in de bouw en onderhoud helemaal rond door nu te bouwen aan mensen. Heel toepasselijk ook dat ik samen met Maries, mijn partner, vanaf 2006 een uniek concept met trainingen en opleidingen ontwikkelde met een totaalaanpak waarin het denken-voelen-doen én willen centraal staat waarin verandering voor deelnemers is gegarandeerd. 

Samen als man en vrouw een bedrijf opstarten..

Samen zelfstandig in een VOF met drie opgroeiende kinderen. Het is tot op de dag de moeite waard geweest. Eigenhandig heb ik naast ons woonhuis een praktijkruimte getekend en gebouwd zodat mijn bouwkundige kennis en twee rechterhanden mij goed van pas kwamen. Net toen we gestart waren met enkele mooie zakelijke opdrachtgevers, verslechterde de economie en tot 2010 hadden we zwaar te halen. Talloze malen hebben we onszelf moeten aanspreken op ons vertrouwen. Iets dat we dagelijks onze cliënten leren. Tweemaal zijn we bijna failliet gegaan. Terugvallen op het randje van depressiviteit, dat gebeurde me bijna. Ik sliep slecht en piekerde me soms suf. Ook al wist ik dat dit niets goeds opleverde. Dankzij een diep innerlijk weten en mijn lotsbestemming kennende, wist ik ergens wel dat het goed zou komen. De realiteit van onze bankrekening bleek dit gevoel telkens weer tegen te spreken.

Walk your talk.. 

Op een gegeven moment wist ik mijzelf een halt toe te roepen. Midden in de nacht zat ik rechtop in bed na abneu-achtige verschijnselen omdat ik geschrokken wakker werd van mijn eigen gestokte ademhaling. 
En ik vroeg aan mezelf: ’Kunnen wij als gezin morgen nog boodschappen doen?’ Het antwoord was.. 'Ja’! Vervolgens; ‘Kan ik volgende week nog boodschappen doen… mhh; 'Ja, mits..’
'Ok, dacht ik toen. Ik heb de komende 1-2 weken de tijd om te zorgen dat ik hier uit kom. Het kostte me moeite. Ik vroeg een rijke vriend om een lening. Hij dacht er even over na en hij zei NEE. Dat had ik niet verwacht. Later ben ik hem dankbaar geweest hiervoor. Hij gaf me wel een klant en we konden weer een maand verder! Het durven hulp vragen was niet makkelijk voor me omdat ik altijd alles op eigen kracht, onafhankelijk van anderen wilde doen. In tijden van crisis komt creativiteit en innovatie vrij en dat merkte ik echt!

Hoe de camper ons redde..

We hadden in 2006 een 6-persoons camper gekocht. En vele vakanties met de kinderen verder hadden we deze ook laten bestickeren met reclame voor ons werk. We hebben meermalen gedacht om deze te verkopen… maar de tijd was er niet rijp voor. Totdat we op het lumineuze idee kwamen de camper te gaan verhuren. Later besloten we de camper gratis een weekend mee te geven aan een vaste klant of warm contact, als deze iemand aanbracht voor een training. En na enkele acties lukte dat daadwerkelijk. We kregen weer betalende cliënten in de training Persoonlijke Doorbraak en de camper verdiende geld voor ons in plaats van als onkostenpost op de oprit te blijven staan! In 2010 kwam er meer lucht en vanaf 2011 is Ynnergy blijven groeien en is het steeds beter gegaan met ons bedrijf. Sinds enkele jaren hebben we zelfs een unieke geaccrediteerde opleiding ontwikkeld die veel meer biedt dan familieopstellingen en organisatieopstellingen alléén. We leiden nu mensen op waarvan sommigen zelfs met ons samenwerken.

De jaartraining Innerlijke reis (begeleidt tot Persoonlijk Leiderschap) is vanaf 2014 ontwikkeld. Centraal hierin staat de heling doordat deelnemers leren in werkelijke verbinding te komen met zichzelf. Ze leren hun hart volgen én hun verstand te gebruiken. Vol trots kan ik nu zeggen dat door op deze wijze te bouwen aan mensen zeker 95% van de cliënten hun doel bereiken. Ze komen niet meer terug! Iets wat voor veel ondernemers een must is, namelijk vaste klanten, is bij ons juist het tegenoverstelde. Leuk dat mijn eigen-wijze insteek juist wijs kan blijken te zijn. Ik denk nog geregeld aan de kleine Jan op de lagere school die niet gelukkig was. Nu voel en besef ik dat je als mens geluk echt afdwingt. Niet door dat te denken of te zeggen maar door te ontdekken waartoe je bestemd bent in dit leven. Het is zoals M. Gandhi ooit zij; ’Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken’. Veel mensen willen hun passie kennen. Ik zeg; leer je met jezelf te verbinden om te worden wie je bent! Investeer als 40-er in het ontwikkelen van softskills in plaats van nóg weer een andere HBO-studie te gaan doen. 

Hoe ik leerde, dankzij en ondanks het onderwijs..

Tot op de dag van vandaag ben ik van mening dat het onderwijs veelal tekortschiet voor veel anders denkende jongeren, veelal voor diegene met diagnoses ADD of ADHD. Dit anders denken heeft niets te maken met het niveau van intellect dat we met een cito-score meten. Andere leerstijlen worden ontkend. Dit is er mis met het onderwijs. Daarnaast is het resultaatgerichte en de vele toetsen mij en anderen een doorn in het oog. De reden waarom ik mijn levenspad bewandel met het helpen van mensen met zware thema’s is één of één mijn eigen proces geweest. Het heeft me in staat gesteld andere kinderen en volwassen te helpen ontdekken wie zij zijn en wat ze werkelijk willen. Wat ze kunnen en doen weten ze al vaak wel!
Door mijn ontwikkeling ben ik van mijn ‘angst voor groepen’ en ‘onzeker over mijn mening’ gegroeid tot Systemisch organisatie adviseur en opleider Systemisch Werken. Ik sta wekelijks voor grote groepen en help jaarlijks vele tientallen mensen om ‘Aan het roer van jouw leven’ tye staan. En dat terwijl ik nooit een trainersopleiding heb gevolgd. Evenmin heb ik veel boeken gelezen, dat is namelijk niet mijn leerstijl. Op de één of ander manier voelde en wist ik dat ik het kon. 

Waartoe dit alles?

Mijn missie als adviseur en opleider is; diepe inzichten, verlichting en geluk helpen vinden bij Kernzaken in het leven, zakelijk en privé.

- Jan Busschers -

Contact

Stuur e-mail

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken door op 'Instellingen' te klikken. Als u akkoord gaat klikt u op 'Alle cookies toestaan'.